Nazri Aziz malapetaka besar Parlimen Malaysia

Oleh Roslan SMS

aKabinet Malaysia adalah menteri-menteri yang dilantik oleh Perdana Menteri untuk memainkan peranan eksekutif dalam mentadbir negara. Bukan senang untuk duduk menganggotai kabinet, sudah pastilah mereka yang berjaya ke sana adalah terdiri dari warga Malaysia yang berkhlak mulia dan berpekerti baik. Kalau seseorang yang berakhlak buruk, mengamalkan budaya samseng dan kurang ajar, sudah pastilah orang seperti ini tidak layak dan tidak cocok untuk menganggotainya.

Menteri-menteri kabinet disamping menganggotai kabinet yang dipengerusikan Perdan Menteri serta menjalankan tugas mereka mengikut portfolio masing-masing sebagaimana ditetapkan PM, juga diminta bertanggungjawab kepada Parlimen berhubung portfolio yang dipertanggungjawabkan kepada mereka itu.

Hari ini akhbar-akhbar tempatan merakamkan amuk seorang menteri di Parlimen apbila dibangkitkan isu Perhimpunan Aman BERSIH Sabtu lepas di Parlimen. Menteri itu turut melenting dan bertikam lidah dengan Ketua Pembangkang Sdr Lim Kit Siang yang turut menyertai perhimpunan itu.


Ahli parlimen Kuala Nerus dari Umno memohon penjelasan dari Menteri di JPM Nazri Aziz berhubung perhimpunan itu lalu inilah jawapannya, seorang menteri kabinet dalam kerajaan Dollah Badawi:

Tuan Yang di-Pertua, Yang Berhormat tak payah fahamlah, memang kepala tak betul di sana Itu [Dewan riuh]. Dalam istilah orang muda sekarang ini wayar putus, kepala wayar putus.
Macam mana nak kata tak adil, saya boleh kata kalau Anwar Ibrahim dia kalah bertanding pilihan raya, dia nak bangkit nak katakan tak adil. Ini menang pun tak adil, dia lupa. Sebab itu saya kata kepala tak betul, tak payah dok faham dia. Namun Yang Berhormat, sebenarnya dia dah tahu dalam pilihan raya akan datang dia akan kalah, kalah teruk saya nak bagi tahu.

Sebab itu sekarang smoke screen, dia cuba nak wujudkan satu suasana dia ambil tindakan menunjukkan bahawa iaitu SPR tidak adil. Bila dia kalah nanti dia kata itulah tak adil. Jadi perkara ini orang-orang ‘pondan’ macam pembangkang tak payah layan pandangan mereka ini. Kita percaya SPR adalah adil.

Tanyalah mana rakyat Malaysia sekalipun adakah layak jawapan seumpama ini diberikan dalam Dewan Rakyat, sebuah badan legislatif tertinggi dalam negara? Sudah pasti semua yang waras akan bersetuju bahwa menteri berkenaan keterlaluan, emosional dan tidak rasional dalam menjalankan tugasnya. Kerana itu Ketua Pembangkang (Lim Kit Siang – Ipoh Timur) bangun dan berkata:

Inilah jawapan yang sangat tidak bertanggungjawab,kita serius bukan main-main politik.Soalan di sini ialah mengenai daftar pemilih atau electoral rules banyak kecacatan sama ada bukan sahaja ada pengundi hantu dan yang beraksasa tetapi ada post ballot yang dijalankan tanpa keadilan.Dua hari lalu adalah satu perhimpunan raksasa yang aman, berpuluh-puluh ribu orang yang keluar yang menunjukkan komitmen mereka kepada demokrasi, cinta demokrasi, cinta keadilan dan menyampaikan satu memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong supaya ada perubahan elektro.
Adakah kerajaan rela untuk ada satu positive response bukan buat respons tidak bertanggungjawab dan membuat tuduhan-tuduhan yang bukan-bukan yang liar semacam mahu mengheret institusi raja dan Yang di-Pertuan Agong kepada kancah politik, itu tidak benar. Oleh kerana institusi raja dan Yang di-Pertuan Agong ialah fountain of justice dan fountain of keadilan. Bukankah kerajaan ada tanggungjawab supaya menjaga maruah institusi raja sebagai fountain of justice supaya melayani tuntutan-tuntutan adakah electoral reform dan bukan menjatuhkan status institusi raja dalam perkara ini.

Bagi saya Nazri Aziz ini bukan hanya tidak layak duduk di parlimen malah kehadirannya di sana lebih mengaibkan kerajaan PM Dollah Badawi. Dan ini bukan kali pertama beliau melenting bagaikan orang separuh tiang, telah acapkali beliau berperangai demikian. Inilah contoh modal insan yang dilahirkan Dollah, bengis, biadap dan kurang ajar.
Ketika bertelagah dengan Kit Siang semalam beliau turut dilaporkan oleh hansard sebagai berkata:

Bodoh, buta, pekak. Tuan Yang di-Pertua,saya nak beritahu di sini ini…

Orang macam Nazri ini setanding akhlaknya dengan Mat-mat Rempit yang mengganas di jalan-jalanraya kita. Syabas Nazri kerana menzahirkan akhlak dan keperibadian sebenar anda. Syabas Pak Lah!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: